RSS

Bawa ST. Pranasmara

VII. Bawa: têmbang utawi sêkar têngahan, Pranasmara, têgêsipun têmbang: laguning têmbung, sêkar: kêmbang utawi têmbang, têngahan: inggih têngahan, prana: ati, watêk, utawi budi, asmara: sêngsêm, pikajêngipun têmbanging para priyayi kang watak kasêngsêm, lampah 8. dhawah nglêgêna, 11. taling, 12. taling, 8. nglêgêna, 8. nglêgêna, 8. suku, dhawah gêndhing Tarupala, salendro pathêt manyura, lampah: 8. 8. 8. 8. 12. 6. 8. guru wicalan, têgêsipun taru, wit-witan utawi godhong, pala: uwoh utawi prayoga, pikajêngipun wit-witan ingkang awoh, utawiwohing wit-witan, ing ngriku amratelakakên palakirna, uran-uranipun kados ing ngandhap punika:

13. Pranasmara

1. Nèng Karangdhêmpêl lêledhang | Kyai Lurah Sêmar smapranakane[9] | miyat kêbon-kêbon têgalan alèrèn | sami ngundhuh tarupala | suka sindhèn sêsêndhonan | sarwyanjogèd gênti-gênti ||

Lajêng katampèn ing gêndhing

14. Tarupala

1. Pêlêm-pêlêm kang ginunêm | ginita ginawe langên | bêku bala madu gônda | katog cêcangkokanira | lir podhang ingkang busana | golèkana | sira-sira duwa | kapopoh wani toh jiwa ||

2. Jêruk-jêruk kinalumpuk | kinarya langên pakantun | bali butun ing krangeyan | ngundhuh katès dulu macan | ngoprok anèng paleteran | ginulungan | murut-murut mêksa | kinuwik rinanjam ngasta ||

3. Jambu-jambu kang kalêbu | labaning panglipur kalbu | wungu radèn sudarsana | kapok nitih kluthukira | mathokal ngrikil kang marga | klumut toya | putih-putih pindha | arum lir lêgèn kalapa ||

4. Kacang-kacang kang kinuncang | kinarya langên kinarang | ngigêl Kyai Ôngganala | sondèr cindhe ijo dawa | ngalèwèr ngèndhèl lir Cina | gleyor tiba | wungu-wungu kêna | tunggak ruji kucu wrêksa ||

5. Kara-kara winicara | winarah winor ukara | mantri bêton kang gajihan | mas kapriandong lumutan | nunggang wêdhus ingebegan | loking jana | nguncis-nguncis kadya | lutung irêng tanpa netya ||

6. Jamur-jamur kang jinêmur | kinarya ande pangimur | upas brama jamur dipa | kabaratên nrucuk tiba | mring Magêlang lan Cêpaka | ngêlot janma | mimpês-mimpês samya | polo gajih mêtu karna ||

VIII. Bawa: têmbang utawi sêkar têngahan, Pangajapsih, têgêsipun têmbang: laguning têmbung, sêkar: kêmbang utawi têmbang, têngahan inggih têngahan, pangajap: pandhandhang, sih: asih, pikajêngipun têmbanging para priyayi kang ngarêp-arêp ing sih, lampah 12 dhawah suku, 8. suku,12. suku, 12. suku, 12. suku, 12. suku, 12. suku, 8. nglêgêna, 8. ulu, 6. suku, 8. ulu, dhawah gêndhing Puspagiwang, pelog pathêt barang, lampah 8. 8. suku, 8. nglêgêna, 8. nglêgêna, têgêsipun puspa: kêmbang, giwang: angglewang, miring utawi gesot, pikajêngipun kêkêmbanging ati kagiwang, ing ngriku amratelakakên padudoning tiyang jalêr kalihan tiyang èstri tumrap ing wangsalan. Uran-uranipun kados ing ngandhap punika.

15. Pangajapsih

1. Singaranu panusuling magut pupuh | baya tan bantu ing branti | kawi sêkar srana pambengkasing rapuh | mung kusuma bisa wèh usada wuyung | ciptèng driya andhêging ukara kidung | sêdya kula ngèstupada | sarpa krêsna puspa rujit | mung andika masku | kang sung barubahing galih ||

Lajêng katampèn ing gêndhing

16. Puspagiwang

1. Parabe Sang Marabangun (Priyêmbada) | sêpat domba  kali Oya (gramèh) | aja dolan lan wong priya | gêramèh nora pasaja ||

2. Garwa Sang Sindura Prabu (Wahita Kambang) | wicara mawa karana (tarka) | aja dolan lan wanita | tan nyata asring katarka ||

3. Sêmbung langu munggwing gunung (godhong sêgunggu) | kunir wisma kêmbang rêkta (puspa nyidra) | aja gugu ujarira | wong lanang sok asring cidra ||

4. Gêntha gêng kang munggwing panggung (jam) | jawata pindha Arjuna (Kamajaya) | jaman mêngko kawruhana | wong wadon kèh ngamandaka ||

5. Kramane sawalèng kayun (padu) | ayam kuncung sabèng wana (mêrak) | padune cuwa ing karsa | wuwuse tan mêrak driya ||

6. Burat pada (bobok) bêrkutut gung (dêrkuku) | sujanma misaya mina | bok iku dèn turutana | dhokohe asor wong jala ||

7. Gatrane kang kêmbang randhu (karuk) | wogan alit tumbal wisma (akar bakar) | kêmaruk nêkakkên karsa | tan kêna mèngèng sadhela ||

 

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

 
forumwayang

Ngrembug Wayang

andhalang

꧎ꦺꦃꦻꦁꦕꦄꦶꦼꦄꦆꦶꦍꦸꦊꦞꦶꦼꦀꦼꦓꦶꦁꦿ꧋

indonesiawayang.com

Media Berbagi Para Pecinta Wayang

Maskur's Blog

Menyusuri Jalan Rusak

rykiriko

This WordPress.com site is the bee's knees

SUJARNO DWIJO SUSASTRO

Sinau Basa Jawa Klungsu-Klungsu Yen Udhu

Seputarafitta's Blog

Just another WordPress.com weblog

%d blogger menyukai ini: