RSS

Gambuh

Tembang Gambuh ateges  cocok, selaras, serasi lan seimbang. Tembang iki  pinangka lambanging urip bebrayan salaki rabi kang kebag ing kabagyan. Tuladha tembang Gambuh :

Gambuh 

Piutur bener iku,
sayektine apantes tiniru,
nadyan metu saking wong sudra papeki,
lamun becik nggone muruk,
iku pantes sira anggo.

 

Gambuh : Adigang-adigung-adiguna

1. Ana pocapanipun,
adiguna adigang adigung,
pan adigang kidang adigung pan esthi,
adiguna ula iku, telu pisan mati sampyoh.

2. Si Kidang umbagipun,
ngandelaken kebat lumpatipun,
pan si gajah ngandelaken geng ainggil,
ula ngandelaken iku, mandine kalamun nyakot.

3. Iku upaminipun,
aja ngandelaken sira iku,
suteng Nata iya sapa kumawani,
iku ambege wong digung, ing wasana dadi asor.

4. Adiguna puniku,
ngandelaken kapinteranipun,
samubarang kabisan dipun dheweki,
sapa bisa kaya ingsun, toging prana nora enjoh.

5. Ambeg adigang iku,
ngongasaken ing kasoranipun,
paratantang candhala anyenyampahi,
tinemenan nora pecus, satemah adadi guyon.

6. Ing wong ngurip puniku,
aja nganggo ambeg kang tetelu,
anganggowa rereh ririh ngati-ati,
den kawangwang barang laku,
kang waskitha solah ing wong.

7. Dene tetelu iku,
si kidang suka ing patinipun,
pan si gajah alena patinireki,
si ula ingpatinipun, ngandelaken upase mandos.

8. Tetelu nora patut,
yen tiniru mapan dadi luput,
titikane wang anom kurang wewadi,
bungah akeh wong kang nggunggung,
wekasane kajelomprong.
(Serat Wulangreh)

Gambuh Sambel Goreng
Sega penak wak duduh
Sambel goreng tur petene wutuh
Gudheg manggar iwak pitik santen kanil
Iwak empal abon remus
Berongkose iwak congor

Gambuh Budhalan

Enjing bidhal gumuruh,
Tambur suling gung maguru ,
ngungkung binarunging krapyak myang watang agathik ,
Kang kapyarsa swaranipun,
Lir ombaking samodra rob.

 

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

 
forumwayang

Ngrembug Wayang

andhalang

꧎ꦺꦃꦻꦁꦕꦄꦶꦼꦄꦆꦶꦍꦸꦊꦞꦶꦼꦀꦼꦓꦶꦁꦿ꧋

indonesiawayang.com

Media Berbagi Para Pecinta Wayang

Maskur's Blog

Menyusuri Jalan Rusak

rykiriko

This WordPress.com site is the bee's knees

SUJARNO DWIJO SUSASTRO

Sinau Basa Jawa Klungsu-Klungsu Yen Udhu

Seputarafitta's Blog

Just another WordPress.com weblog

%d blogger menyukai ini: